ponedeljek, 27. avgust 2018

Tabor 2018 - dan 3 - Utrinki iz Saas Feeja

Avtor: Miro Štebe

Ker je tak siv dan, ko se mi ne da v hrib, lahko "zaokrožim" zgodbo o našem potepanju po Švici tudi s turizmom. Ko nismo bili po hribih, smo veliko "raziskovali" in tudi okušali "turistično ponudbo" Saas Feeja. Mestece, ki je znano še zlasti po smučanju, leži v sosednji dolini kot bolj znani Zermatt. V Zermatt se valijo horde turistov, v Saas Feeju pa je tega manj, čeprav si zelo prizadevajo, da bi pridobili še več obiskovalcev. Omenil sem že zastonj vozovnice za gondole in mestni avtobus za tiste goste, ki bivajo v njihovih hotelih, kočah ali kampih, presenetilo pa me je tudi, da so nas v gostiščih sorazmerno pogosto zastonj pogostili s pijačo. Kaj takega bi pri nas težko doživeli.
Je pa Saas Fee kar prijeten in zanimiv kraj. Kot je za Švico značilno, imajo na oknih, balkonih in tudi vse okrog hiš izjemno veliko cvetja, ki je tudi skrbno negovano. Zelo veliko je športnih trgovin s smučarsko in planinsko opremo, veliko je tudi možnosti za nakupe spominkov in vsega, kar si turisti zaželijo. Sorazmerno veliko je še starih lesenih kašč, ki so dvignjene od tal, na njihovih nosilcih pa so veliki kamni. Po eni razlagi naj bi tako gradili zaradi obilice snega, ki tam zapade, kašče pa so na ta način ostajale suhe, po drugi razlagi pa naj bi kamni preprečevali raznim glodalcem, da bi vdirali v kašče. Take kašče sem videl že tudi drugod, vendar ne toliko, kot jih je v Saas Feeju.
Sicer pa naselje živi za in od turizma. V preteklosti so bili to revni, odmaknjeni kraji, kjer so se prebivalci preživljali predvsem z živinorejo in z lesom. Ker so na ta način živeli tudi v sosednjih dolinah, njihovi pridelki niso imeli prav visoke cene in življenje je bilo trdo. Ko so turisti in za njimi planinci in alpinisti začeli odkrivati lepote gora nad njihovo dolino pa se je tamkajšnjim ljudem odprla zlata jama. Zdaj je življenje tam povsem drugačno, precej bolj udobno, so pa tudi precej ekološko osveščeni in skušajo zavarovati tisto kar imajo. Po mestu vozijo avtomobili na električni pogon in le tista vozila, ki imajo za to dovoljenja. Pri marsikateri stvari bi nam lahko bili za vzgled.

Ni komentarjev:

Objavite komentar